تزریق استروئید سبب کاهش بیماریهای چشمی مربوط به دیابت می شود

 

تزریق کورتیکو استروئیدی بنام تریامسینولن (triamcinolone) به درون چشم سبب آهسته شدن پیشرفت رتینوپاتی دیابتی که یکی از عوارض بیماری دیابت است، می شود.

گزارش این تحقیقات در مجلۀ Archived of ophthalmology در دسامبر 2009 بچاپ رسیده است .

رتینوپاتی پرولیفرایتو زمانی اتفاق می افتد که رگهای خونی در دیسک بینایی یا سایر اجزای شبکیه تشکیل شود. در حال حاضر 700 هزار نفر در آمریکا به رتینوپاتی پرولیفراتیو مبتلا هستند و سالانه 63 هزار مورد جدید به این تعداد اضافه می شود. کنترل میزان قند خون می تواند به جلوگیری از پیشرفت رتینوپاتی کمک کند .  اگرچه درمانهای لیزر خطر از دست رفتن بینایی را کاهش می دهد اما هنوز به راههای درمانی دیگر نیاز است .

در تحقیقی که در مدرسۀ پزشکی دانشگاه جان هاپکینز بروی 840 چشم از 693 شرکت کنندۀ مبتلا به ادم ماکولار ( نشت مایع به برخی از بخش های شبکیه که در بسیاری از موارد رتینوپاتی اتفاق می افتد ) صورت گرفت یکی از سه نوع درمان زیر برای بیماران مذکور هر 4 ماه یکبار اجرا ء گردید:

1)    فوتوکوآگولیشن(درمان با لیزر بمنظور از بین بردن رگهای خونی )

2)    تزریق یک میلیگرم تریا مسینولن استانوئید(triamcinolone acetonide)

3)    تزریق 4 میلیگرم تریا میسیلین استانوئید

بعد از گذشت 2 سال پیشرفت بیماری رتینوپاتی در 330 چشم تحت درمان با لیزر به میزان 31% ،در 256 چشم تحت درمان با یک میلیگرم تریامسینولن 29% و در 254 چشم تحت درمان با 4 میلیگرم تریا مسینولن 21% ،گزارش شد .این تفاوتها در طول سه سال پیگیری شدند.

اکثر چشم هایی که جزو گروه تریا مسینولن بودند در طول سال دوم بطور منظم هر4 ماه یکبار تزریق این ماده را دریافت نکردند و بیشتر از نیمی از چشم ها در طول سال سوم اصلاَ تزریقی دریافت نمی کردند .

کورتیکو استروئید ها در تشکیل رگهای خونی جدید مداخله کرده و با کاهش تولید موادی که باعث تحریک رشد هستند، بروی تشکیل رگهای خونی جدید تأثیر می گذارند .

اگر چه مصرف استروئید ها سبب ایجاد سایر بیماریهای چشمی می گردد .محققین معتقدند تزریق داخل چشمی مواد کورتیکواستروئیدی برای جلوگیری از پیشرفت رتینوپاتی در حال حاضر توصیه نمی شود زیرا سبب افزایش خطر ابتلا به گلوکوما و آب مروارید می گردد . هرگونه درمان روتین برای جلوگیری از رتینوپاتی پرولیفراتیو باید  بی خطر باشد زیرا در حال حاضر درمان با لیزر با موفقیت و بدون هیچگونه خطری برای این بیماری استفاده می شود.

بهمین علت تحقیقات وسیعتری بروی داروهای جدید و ابداع روش های درمانی جدید بمنظور جلوگیری از پیشرفت رتینوپاتی نیاز است .

 

منبع :                                                                      www.sciencedaily.com